Жил.сграда Цар Асен III

Многофамилна жилищна сграда,гр.Бургас, 1132 кв.м

Сградата е ситуирана в централната и стара градска част на гр.Бургас.

Спазвайки ЗУТ, нормативите и отстоянията, зададени по виза за ъгловия парцел, на който е ситуирана, жилищната сграда е проектирана с пет надземни етажа, един подпокривен и един подземен. За подземното ниво е предвиден подход с автомобилна платформа.

Вертикалната комуникация се осъществява посредством стълбищна клетка с осигурено естествено осветление и асансьор.

Обектът е съобразен с наредбата за достъпна среда. Вертикалната комуникация се осъществява чрез асаньор с размери 1,0/1,4м. Входното фоайе, преддверията и коридорите са хоризонтални без стъпала.

На Подземното ниво са осигурени 7 паркоместа, килери към апартаментите. Евакуацията от подземния етаж се осъществява посредством евакуационна стълба, отделена със самозатваряща се димоуплътнена врата от маневреното пространство. Предвидена е общообменна вентилация.

На Партерно ниво е проектирано помещение за Игрална зала по задание на Възложителя, два гаража за автомобили. На това ниво са и пешеходният и автомобилен достъп до сградата.

От Втори до Шести етаж са изградени 11 бр. Апартамента – двустайни и тристайни, със санитарни възли, килери, балкони или лоджии. В спалните до асаньорните шахти за постигане на необходимата шумоизолация се предвижда изграждането на предстенна обшивка от гипсокартон с тежка минерална вата. От последния етаж се открива гледка към  Пристанището и Морската градина на гр.Бургас. Достъпът до жилищата е от стълбищна клетка.

За фасадното оформление е предвиждана системна външна фасада с минерална мазилка Баумит и топлоизолация в зависимост от приложението, както и каменна облицовка. Дограмата за жилищните помещения и за стълбищата е PVC със стъклопакет.

Проектната разработка предвижда изпълнението на необходимите топлоизолации за осигуряване на топлотехническата ефективност на сградата. По всички външни ограждащи тухлени стени е предвидено да бъде изпълнена топлоизолация от експандиран полистирол с дебелина 8см, а под всички СТБ еркери и тераси – XPS с дебелина 10см. На покрива се предвижда вата 14см. Покривът по проект е с керамични керемиди BRAMAC.

Климатизирането през летния и отоплението през преходните и зимния сезони се извършва с индивидуални климатизатори за директно изпарение с високо-стенен монтаж, мултисплит система. Външните тела на климатизаторите на апартаментите и Игралната зала са събрани на западната фасада на сградата, и скрити зад цялостна решеткас цел по-добро фасадно оформление.

РЗП на сградата е 1320кв.м.

Предвид ситуирането на сградата в старата централна градска част на Морския град, е отделено особено внимание при подбирането и съчетанието на различните фасадни повърхности, декоративните профили, парапетите, фасадното осветление, за да се впише обектът в околната среда – елегантно , ненатрапчиво, стилно.

Заобикалящите го стари сгради и паметници на културата са носители на неповторима атмосфера в квартала. Това води до решението да се заложи на лек класически стил.

Заложено е на комбинация на травертин, варовик и мека светла мазилка. Декоративните профили, рамкиращи прозорците, са от полиуретан. На главния корниз и под еркерите също се предвиждат декоративни корнизи от полиуретан. Подпрозоречните плотове, рамката около главния вход на сградата и прозорците на партерно ниво са обрамчени с варовик. Заложено е на парапети ковано желязо, боядисано в черно. По фасадите откъм улиците са предвидени и вертикални декоративни профили, с които се подсилва ефекта на фасадното осветление нощем.

Визуализация: Владимир Тодоров