„SHELL HOUSE“ – еднофамилна жилищна сграда

Еднофамилна къща на три нива, 614 кв.м

Обемното решение :  Във формообразуването на сградата играят роля  два главни елемента , две П-та – право и легнало, обгръщащи дневния и нощния тракт на къщата. Символно те са акцентите на сградата, като всяко едно от двете е ”избягало” от основната си форма със “счупване” или “преместване” на фрагмент. И двете действия са функционално обосновани с вътрешното пространство.

Положението : Еднофамилната сграда е ситуирана в северната част на парцела. Голяма роля в оформлението на къщата играят голямата денивелация от 5м на терена, посоките на света и желанието ни да отворим голяма част от гледката към двора на къщата. В резултат се получи една просторна и луксозна къща за семейство с 2 деца, с всички необходими помещения за нормалното функциониране на къщата.

Функцията : На ниво сутерен се намират гараж за 2 коли, помещение за винарна, мокро помещение, котелно със склад, предвидено за отоплението на къщата и помещение с басейн и фитнес, максимално остъклено и с гледка към вътрешния двор на къщата.

На първо ниво има голяма дневна с кът за кухня и трапезария. В интериора на дневната ролята на акцент играе камината, център на живота вътре. Дневната има и частично второ ниво с пространство за почивка, релакс, игри.

“Нощната” част на къщата е отделена от обема на дневната и завъртяна под прав ъгъл спрямо нея. Проектирани са родителска спалня със собствен дрешник и баня с джакузи, а в детската стая акцент е разчупения таван и откриването на простор и гледка към двора. Тя е на две нива, със собствен дрешник и баня и кът за игри на второто ниво.

Стремежът ни е към къща, която да накара човек да я запечата от пръв поглед в съзнанието си и да почувства природата по-близко до себе си, да се почувства спокоен и освободен чрез максималното отваряне на къщата към вътрешния двор.

Във фасадното оформление главна роля взимат материали, които да стоят меко и ненатрапчиво –стъкло, дървена дъсчена обшивка, два цвята мазилка.